Omgevingsplan
Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet ingevoerd. In de Omgevingswet komen alle regels over de fysieke leefomgeving samen, met als doel duidelijkere regels, ruimte geven aan nieuwe initiatieven en lokaal maatwerk mogelijk maken. In het omgevingsplan, komt de uitwerking te staan van hoe de gemeente haar fysieke leefomgeving wil ontwikkelen en beschermen. Voor kwaliteit leefomgeving betekent dit onder andere dat er regels voor klimaatadaptatie, natuur, inritten en het kappen van bomen in 2024 zijn opgesteld voor in het omgevingsplan. Dit leidt onder andere tot een vereenvoudigd kapvergunningsstelsel dat onderdeel is van het omgevingsplan.
Prijsverhogingen en Stijgende onderhoudskosten
In 2024 was er sprake van een (beperkte) toename van kosten. Wel hadden we te maken met vertragingen van werkzaamheden. De belangrijkste oorzaken hiervan zijn de onvoldoende beschikbaarheid van materialen, arbeidsmarktproblematiek (personeelsgebrek) en stijgende brandstofkosten. Als gevolg hiervan kunnen we voor hetzelfde geld minder onderhoud uitvoeren en staan budgetten en planning blijvend onder druk.
Klimaatverandering
Als onderdeel van het IBOR-proces zijn de effecten en behoeften voor beheer en onderhoud als gevolg van klimaatverandering in beeld gebracht. Dit kan zijn als direct gevolg van klimaatverandering op bestaande inrichting of als gevolg van nieuwe klimaatadaptieve inrichting. Met dit in beeld vindt verdere uitwerking plaats in beheer- en onderhoudsplannen. Ook heeft er al een uitwerking plaatsgevonden middels het Beheerplan Invasieve Exoten. Daarnaast zijn er streefwaardes voor boomkroonbedekking opgenomen in het IBOR.
Water en Bodem sturend en De Landelijke Maatlat voor een groene klimaatadaptieve gebouwde omgeving
Als onderdeel van het IBOR-proces zijn de effecten en behoefte voor beheer en onderhoud als gevolg van klimaatadaptieve richtlijnen in beeld gebracht. Ook is in beeld gebracht waar ander beheer- en onderhoud kan bijdragen aan richtlijnen of doelen voor klimaatadaptatie. Met dit in beeld vindt verdere uitwerking plaats in beheer- en onderhoudsplannen.
Integraal beleid beheer openbare ruimte (IBOR)
De oude VOR (2016) is herijkt in een nieuw document "Integraal Beleid Openbare Ruimte" (IBOR). De thema's uit het IBOR zijn in december 2024 vastgesteld door de gemeenteraad.
Het IBOR schetst ook het kostenplaatje van het onderhoud van de openbare ruimte. Daarnaast zien we dat er voor de openbare ruimte een grote vervangingsopgave aankomt. Voor de keuze in kwaliteit van het beheer in de openbare ruimte is, met het zicht op de ombuigingen, in een aantal scenario's doorgerekend wat de financiële impact is van bepaalde kwaliteitskeuzes voor de uitvoering van beheerwerkzaamheden. Op basis hiervan wordt bij de Perspectiefnota 2026-2029 een voorstel voorgelegd aan de gemeenteraad.