Gemeente Ede kent een historie waarin veel is ingezet op actief grondbeleid waarbij veel bouwgrond is geproduceerd voor de functies wonen en werken. De voorraad bouwgrond is de afgelopen jaren zeer sterk afgenomen door verkoop in de projecten. Hierdoor is de boekwaarde afgenomen en het risicoprofiel van de gemeentelijke grondportefeuille flink teruggedrongen. Op dit moment zien we dat een groot deel van de gemeentelijke grondexploitaties binnen nu en drie jaar tot voltooiing zal komen. Daarmee droogt ook de bouwproductie in hoog tempo op.
Tegelijkertijd wordt vanuit de woningbouwopgave en de Omgevingsvisie 2040 ingezet op een ambitieus woonprogramma van 11.000 tot 15.000 nieuwe woningen richting 2040. Dit betekent dat nieuwe en grote ontwikkelingen nodig zijn. Dit kan via gemeentelijke grondexploitaties, maar we kunnen ook kiezen om het aan de markt te laten middels facilitaire plannen. De komende jaren zullen veel afwegingen over nieuw te openen grondexploitaties en actieve of faciliterende inzet moeten worden genomen. Te denken valt aan besluiten over Doesburgerbroek, de herijking van het Stationskwartier en Hoogbouw Ede Zuid. Het afwegingskader zoals dat is opgenomen in de Nota Maatschappelijk ondernemend Grondbeleid helpt ons daarbij.
Tegelijk zien we de complexiteit van gebiedsontwikkelingen en planvorming verder toenemen. Het compenseren van natuurwaarden, de eisen vanuit stikstofuitstoot, noodzaak tot goede mobiliteits- en parkeeroplossingen en net congestie zorgen voor grote (financiële) uitdagingen. Om deze de komende jaren het hoofd te bieden zal focus, intensieve samenwerking met provincie en weloverwogen besluitvorming nodig zijn, maar hebben we ook financiële steun nodig van het Rijk. De Ontwikkel- en Investeringsstrategie is het instrument waarmee we de inspanningen en afwegingen vorm willen geven. Het is tevens ook het verhaal naar buiten om cofinanciering te vinden op de noodzakelijke ambities.