Paragrafen

Grondbeleid

 De vraag naar woningen en bedrijven blijft onveranderd groot. Dit leidt tot druk op de prijzen. Vooralsnog slagen we erin om de ambities vanuit de Omgevingsvisie 2040 te realiseren, maar naar de toekomst zien we dat moeite krijgen om nieuwe grondontwikkelingen tot realisatie te brengen. Ondanks dat de vraag naar woningen en bedrijventerreinen groot is verwachten we dat de komende jaren de productie zal dalen door de vele belemmeringen die de bouw kent.

Ontwikkelingen Nederland
Sinds juli 2024 hebben we een nieuw kabinet en een nieuwe minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Het beeld is dat de ambitieuze koers vanuit het vorige kabinet wordt voortgezet. Met het coalitieakkoord is een bedrag van € 5 miljard voor woningbouw voor de komende jaren beschikbaar gekomen om de woningbouw te stimuleren. Gezien alle belemmeringen die spelen rondom grondontwikkeling, is steun vanuit het Rijk hard nodig om tegemoet te komen aan het onrendabele karakter van toekomstige grondontwikkelingen.

Ontwikkelingen die projecten raken
Ondanks de grote urgentie voor de woningbouw en de aandacht vanuit Den Haag zijn er vele belemmeringen die ervoor zorgen dat de woningbouwproductie en de ontwikkeling van werklocaties minder hard gaan dan gewenst. Enkele ontwikkelingen waar we in de projecten tegen aanlopen zijn:

  • Natura 2000/Stikstof
    Door de ligging van Ede aan de rand van de Veluwe (Natura 2000 gebied) zorgt bijna iedere bouwactiviteit voor een overschrijding van de drempelwaarde voor de uitstoot van stikstof. Rond de jaarwisseling heeft de rechter een uitspraak gedaan die bepaalt dat ook voor de projecten die afhankelijk zijn van interne saldering een WNB-vergunning noodzakelijk is. Daarnaast moeten herstelbesluiten genomen worden voor de projecten waar afgelopen vijf jaar interne saldering is ingezet. Het afgeven van WNB-vergunningen is een provinciale taak. Hier loopt de werkvoorraad enorm op, terwijl tegelijkertijd nog heel veel onduidelijkheden bestaan. Wat de gevolgen zijn voor de Edese projecten is op dit moment onduidelijk, ook kan (nog) geen inschatting worden gemaakt van benodigde maatregelen, de doorlooptijden en de uitkomsten.
  • Mitigatie en compensatie natuurwaarden
    De ligging van Ede aan de rand van de Veluwe geeft tegelijk ook een grote uitdaging in het compenseren van natuurwaarden. Ook op dit onderdeel bestaat vaak veel onduidelijkheid in de mate van compensatie en zijn we in uitvoering sterk afhankelijk van provincie Gelderland. Dit zorgt voor complexe planontwikkeling, met langere doorlooptijd en forse druk op financiën.
  • Netwerk congestie
    De congestie op het stroomnetwerk blijft ook een groot aandachtspunt. Noodzakelijke grootverbruik aansluitingen voor bedrijven worden niet verstrekt. Voor de lopende woningbouwprojecten krijgen we van de netwerkbeheerders te horen dat er voor de komende jaren nog ruimte lijkt te zijn, maar dat dit geen zekerheid is.
Deze pagina is gebouwd op 05/07/2025 08:41:20 met de export van 05/06/2025 13:12:07