Ruimtelijke ontwikkeling

Productgroep Duurzaamheid en energie

Subdoel

40% van de energie in 2030 is hernieuwbaar (afkomstig uit wind, zon, biomassa, bodem of lucht).

Prestaties

  • Hernieuwbare elektriciteitsopwekking op dubbel ruimtegebruik, restgronden en zon-op-dak van bedrijven en gebouwen met een maatschappelijke functie stimuleren.

  • Aanjaagfonds voor slimme oplossingen voor netcongestie van bedrijven en andere organisaties realiseren.

  • Slimme oplossingen voor netcongestie stimuleren. *

* Netcongestie is een omvangrijk en complex probleem, dat, hoewel stimulerende maatregelen zijn uitgevoerd, niet is opgelost. Dit vraagt om een integralere benadering dan eerder voorzien. Hoewel hier geen wettelijke taakstelling aan verbonden is, blijven we ons inspannen om oplossingen uit te werken.

Subdoel

Afname energieverbruik (in bestaande gebouwen) met 17% in totaal in 2030, t.o.v. 2018.

Prestaties

  • Lokale Aanpak Isolatie voor woningeigenaren implementeren.

  • Transitievisie Warmte implementeren door nieuwe wijken op te starten en een wijkuitvoeringsplan vast te laten stellen.

  • Isolatiemaatregelen door huurders, bedrijven en andere organisaties stimuleren.

  • Proactieve plaatsing van laadpalen voor elektrische voertuigen stimuleren.

  • Uitvoeringsplan realiseren voor de visie op deelmobiliteit. **

  • Stimuleren van voorbereiding inwerkingtreding zero-emissiezone voor stadslogistiek. ***

** De beslispunten uit de Visie Deelmobiliteit 2023 zijn voldoende concreet om direct als projecten op te pakken en in uitvoering te brengen. De tussenstap van (of voor) het opstellen van een uitvoeringsplan is hierdoor niet nodig. De voortgang ten aanzien van de uitrol en het gebruik van de verschillende vormen van deelmobiliteit loopt via de monitoring en evaluatie van de Koersnota Mobiliteit.
*** In 2024 is het besluit genomen om de ingangsdatum van de ZES-zone te verplaatsen naar 2030. Hierdoor wijzigt de planning. Inmiddels is wel begonnen met onderzoek naar logistieke hubs.

Subdoel

Minder restafval uit huishoudens en meer brongescheiden afvalinzameling bij huishoudens.

Prestaties

  • Rapportage aan de raad over stand van zaken over huishoudelijk afval en uitvoeren van de daaruit voortkomende maatregelen.

  • Uitbreiden aantal locaties ondergrondse papiercontainers bij hoogbouw.

  • Verdere intensivering bio-afval inzameling bij hoogbouw.

Ontwikkelingen klimaat en energie
Voor de opgave klimaat en energie zijn in 2024 mooie resultaten behaald. Onder andere is de Lokale Aanpak Isolatie succesvol van start gegaan, zijn op alle daarvoor geschikte scholen (in totaal 15) zonnepanelen geplaatst, is voor ieder type maatschappelijke organisatie een aanpak opgesteld voor begeleiding op maat om te verduurzamen en is er een Buurt UitvoeringsPlan (BUP) voor de warmtetransitie in de Zeeheldenbuurt vastgesteld.

De Laadvisie Ede 2022-2026 is tussentijds geëvalueerd. De resultaten zijn gedeeld met de gemeenteraad. Het netwerk van openbare laadinfrastructuur is gegroeid tot ruim 400 laadpalen. Bij een deel van het areaal is inmiddels netbewust laden geïmplementeerd. Ook het aantal laadmogelijkheden in het centrum is toegenomen zodat ondernemers met een elektrische bestelwagen beter bediend worden. Hiermee is een eerste start gemaakt met het faciliteren van de invoering van de Zero Emissie-zone stadslogistiek op het vlak van laadinfrastructuur.

In 2024 hebben we het plan 'Energie voor Bedrijven' opgesteld, waarin concrete acties zijn beschreven om Edese bedrijven te ondersteunen bij verduurzaming en energietransitie. Dit plan fungeert als leidraad voor onze aanpak om actief te werken aan meer duurzame energieopwekking en de verdere verduurzaming van bedrijven en bedrijventerreinen.

Daarnaast heeft er een aantal belangrijke externe ontwikkelingen plaatsgevonden die direct gevolgen heeft voor deze opgave. Door het uitblijven van normen voor windenergie en ontwikkelingen rondom zon op land vanuit het Rijk en de provincie is er vertraging in de realisatie van duurzame opwek. Hierdoor is tevens de vraag of we de RES-doelstellingen voor 2030 kunnen behalen. Voor wat betreft zon zullen we ons intensiever moeten richten op ‘zon op dak’. Dit is een uitdaging gezien de problematiek rondom netcongestie.

Voor wat betreft de warmtetransitie is naar aanleiding van een aantal incidenten de strategische samenwerking met het warmtebedrijf Ede opgeschort. De realisatie van collectieve warmte blijft ingewikkeld, de betaalbaarheid en het uitblijven van de nieuwe Wet Collectieve Warmte (WCW) vormen daarbij de grootste uitdagingen. Tot slot heeft in juli 2024 de gemeenteraad op voordracht van het college besloten de invoeringsdatum van de Zero Emissie Zone Stadslogistiek voor het centrum van Ede uit te stellen naar 1 januari 2030. Het college constateert dat de randvoorwaarden voor een succesvolle invoering van de zone nog niet op orde zijn.

Deze pagina is gebouwd op 05/07/2025 08:41:20 met de export van 05/06/2025 13:12:07